In de kern ben ik een Achterhoeker. Mijn eerste herinneringen zijn de geuren, de geluiden en het licht van het Amsterdam in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Een tijdelijke uitstap van mijn ouders omdat mijn vader er zijn eerste baan kreeg. Als ik er ben, tintelt het.
In de ruimte van het Groningse land en het 'nait soez'n moar doun' opende zich eind zestiger jaren mijn leven. Ik voel mij er nog steeds als thuis.
De ontelbare verblijven op 'mijn' Griekse eiland, lieten me min of meer thuiskomen in mijzelf en het leven nemen zoals het is. De Griek in mij is nooit meer ver weg.
En ook al verlang ik vaak naar het rijke leven in Toscane, in de werkstad Rotterdam ben ik thuis. Langer dan waar ook. Ik leerde er vallen en opstaan.
In al die plaatsen en op al mijn reizen wist en weet ik mij echter een Achterhoeker. Verbonden met de streek waar kapsones en hijgerigheid niet hoog scoren. Verbonden met de streek waar ik opgroeide en waar de families van mijn ouders, Frits Lieber en Dien Semmelink, al eeuwenlang hun wortels hebben.
Toen hij 21 jaar oud was, beschreef mijn vader in een gedicht voor mijn moeder hun geboortestreek: 'Den Achterhoek'.
Even de Achterhoek in:
> Achterhoeks dialect
> streekmuziek
> De Gouden Karper
> wild eten
De gegevens van de stamboom van mijn vader, die van de familie Lieber-Hübers uit Dinxperlo, zijn momenteel achterhaald tot het midden van de 18e eeuw. Dit geschiedde door de inspanningen van mijn oom Willie Lieber. Diens werk is inmiddels overgenomen door neef Daan Blom, die met scherpzinnig speurwerk goede voortgang begint te boeken. De focus ligt op dit moment op het verder in beeld krijgen van de geschiedenis van het geslacht Hübers waar de moeder van mijn vader uit afstamt. Zo zochten Daan en ik samen met mijn neef Jan Hein Lieber aan de Duitse kant van de grens familieleden van Hübers-zijde op waarmee het contact verloren was gegaan.
Bijgevoegd al enkele foto's uit het foto-archief van de Liebers. Binnenkort volgen er meer.
De gegevens van de stamboom van mijn moeder, de familie Semmelink-Colenbrander van 'De Bettekamp' uit Varsseveld, zijn wat de Semmelinks betreft, nu achterhaald tot in de tweede helft van de 15e eeuw. Neef Daan Blom werkt er hard aan en heeft inmiddels diverse zeer interessante ontdekkingen gedaan. Een daarvan betreft het leven en werk van de architect Derk Semmelink, waarover Daan inmiddels een boek aan het voorbereiden is. Dit najaar zullen op deze plaats naast een uitgebreidere selectie van foto's ook delen van de stamboom worden geplaatst.
Bijgevoegd reeds enkele foto's uit het familie-archief van de Semmelinks.
Frits Lieber (december 1920) en Dien Semmelink (juli 1922) ontmoetten elkaar eind augustus 1937 op de Lanijto, de Landbouw-Nijverheidstentoonstelling in Varsseveld. Dit grootse evenement, geopend door Koningin Wilhelmina, vond plaats op het land van 'De Bettekamp', de boerderij waar mijn moeder opgroeide. Op deze boerderij zat mijn vader ook ondergedoken gedurende de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding verloofden mijn ouders zich, trouwden in 1947 en verhuisden datzelfde jaar naar Amsterdam, waar mijn vader werk had gevonden op een notariskantoor. Na de geboorte van Erik (1950), Mirja (1954) en Karin (1955) keerde het gezin terug naar de Achterhoek, Doetinchem, toen mijn vader daar als kandidaat-notaris aan de slag kon. In maart 2003 overleed mijn vader, in oktober 2008 mijn moeder.